Ruiter

Laura Luyten

Laura Luyten werd geboren in 1999 en was al van kinds af aan gepassioneerd door paarden.  Spelen met ‘My Little Pony’, kijken naar de tekenfilm ‘Spirit’, paardje spelen op de gazon,… alles stond in het teken van de paarden vooraleer ze amper kon praten.  Op 5-jarige leeftijd reed ze voor de eerste keer op een pony en sinds dat moment is de passie nooit weg geweest.  Kort daarna kreeg ze haar eerste eigen pony Kidje, een A pony.

Kidje

Kidje was een eigenwijze A pony die Laura al snelde leerde dat paardrijden met vallen en opstaan gaat.  In de eerste week viel ze misschien wel 5 keer van deze pony af, maar ze stapte steeds weer op en heeft sindsdien ook nooit meer opgegeven.  Kidje was een leuke pony om mee te spelen, de beginselen te leren van springen én dressuur.  Op Kidje reed Laura haar eerste VOR wedstrijdjes in de niveau 0 proeven en meer dan eens kon ze de grote D-pony’s kloppen.

Nieuwmoeds Rudo

Op 9-jarige leeftijd kochten we voor Laura een 3-jarige D New Forest D pony en heel wat mensen verklaarden ons zot.  ‘De blinde zou de dove helpen oversteken’. En dat kon volgens sommigen nooit goed komen.  Maar dat was buiten de ambities van Laura Luyten gerekend.  Vanaf het moment dat ze met de pony stal Nieuwmoeds in Nederland buiten stapte, was het EK meerijden haar doel.  Het was uiteindelijk een lange weg van vallen en opstaan, maar in 2014 reden ze mee op EK ponies in Millstreet.  Dat was een topervaring!  Snel daarna werd Laura echter te groot voor haar pony en Rudo werd verkocht naar Korea.  De overgang naar de paarden werd voorbereid.

Dark Chocolate

Dark Chocolate kochten we als veulen voor de oudere zus van Laura, maar deze kon de klik met hem niet vinden.  Laura zei toen : ik zal hem wel overnemen en dat was het begin van een succesvolle carrière.  Begin 2015 reden ze samen hun eerste Junioren wedstrijden en in mei 2015 wonnen ze al de CDI Team Test in Saumur.  In juni 2015 reden ze samen op het EK Junioren in Vidauban. Ook in 2016 en 2017 volgden de overwinningen mekaar op o.a. winnaar CDI Lier Kur op Muziek in 2017, winnaar CDI Sint-Truiden Kur op Muziek in 2017, winnaar CDI Saumur Team Test in 2017.  Dit alles leidde tot een 3de plaats op de FEI Ranking Junioren in 2017.  Het was een ‘Once in a Lifetime’ combinatie.  Ondertussen geniet Dark Chocolate in Japan, samen met een Para Equestrian ruiter.

Lamborghini

Laura begon met het rijden van Lamborghini toen hij 3 jaar oud was, ze waren van in het begin een onafscheidelijk duo.  Met Lamborghini behaalde ze al tal van overwinningen, nam ze deel aan het WK Jonge Dressuurpaarden in 2018 en verder nam ze in 2019 en 2020 ook deel aan het EK Young Riders in Italië.  In 2020 werden Laura en Lamborghini Belgisch kampioen Young Riders. In 2021 maakte deze combinatie de overstap naar de lichte tour en met succes. Ze behaalden ereplaatsen gedurende verschillende CDI’s waaronder 2 overwinningen tijdens CDI3*** Waregem. Als kers op de taart behaalden ze zilver op het Belgisch Kampioenschap Lichte Tour in 2021. Nu zijn Laura en Lamborghini zich volop aan het voorbereiden voor de GP U25. Als fokker van dit paard zijn we uiteraard super trots op deze combinatie : onze dochter succesvol met een paard uit onze eigen fokkerij.  Dat was 10 jaar geleden een droom, nooit gedacht dat deze zo snel zou uitkomen.

Toekomst

Laura combineert momenteel haar rechtenstudies op de Universiteit van Antwerpen met het rijden van meerdere paarden.  Want paarden blijft haar passie!  Momenteel heeft ze Lamborghini, Lotus Elan, Impressive Star en Parfait d’Amour onder het zadel. Er staan ook nog enkele getalenteerde jonge paarden te wachten, waaronder Fïnley. Allemaal getalenteerde paarden uit onze eigen fokkerij.  Benieuwd hoe ver we de komende jaren zullen geraken!